Pengalaman Ujian Kecergasan Calon Guru IPG 2015

By : Tuesday, May 12, 2015 Ada : 12 Comments Labels :
Assalamualaikum.Kalau nak tahu,aku daripada dulu lagi berminat nak masuk IPG atau nama lainnya Institut Pendidikan Guru.Aku mohon untuk Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda (PPISM) khusus untuk lepasan SPM yang berumur tidak lebih daripada 20 tahun.Mak aku la beria nak aku jadi cikgu.Aku biasa-biasa je.Nak msuk IPG sekarang,bukannya senang..kalau dulu,ada temuduga je..mulai tahun lepas,setiap calon kena melalui ukcg dahulu dan kemudian baru melayakkan diri mereka ke temuduga.

Bila keputusan semakan untuk ukcg ni keluar,aku pun apa lagi,bergegas la cek..punya la berdebar kan..cek2 ,aku dapat..syukur..lepastu aku cari la sedikit maklumat kat internet mengenai ukcg ni..hmm memang agak susah..memandangkan aku ni lembik orangnya,aku pun tingkatkan la stamina aku..haha..sadis gila,jogging tak sampai 5 minit,perut aku dah memulas-mulas...aku try buat sit up,sampai ke sudah aku tak ley bangun...dammmnnnnnnn...acano aku nak lulus kan kalau mcm gini gayonyo?

Aku kena buat ukcg dekat IPGK Pend.Islam kat Bangi...pheuuuwww,nasib baik..sebab ada yg duduk kl dapat kelantan..aku ni dah kira untung la..Aku ngan ayah aku bertolak awal-awal ke situ..sampai je kat situ,memang ramai la mak yah teman anak2..lepas daftar apa semua,kitorang kena duduk dalam dewan untuk ujian bertulis.Ujian bertulis ni selama 135 minit yang merangkumi 2 bahagian.Jangan risau,jawab sambil pejam mata pun boleh..haha..yang penting kena cepat dan tangkas la sebab kegagalan untuk menjawab satu soalan boleh menggagalkan kita untuk ke peringkat seterusnya..dah siap buat ujian bertulis,kitorang bersiap sedia untuk ujian kecergasan!!! huhu debar gila dowhh..

untuk ujian fizikal,kami dikumpulkan di sebuah dewan untuk bersukan i guess..mula2 diorang bagi taklimat dulu..ada seorang pakcik ni cakap "tak yah la takut2 ye,ala senang je ok" ..haha..lepas habis taklimat tu,kami kena tonton video demonstrasi untuk setiap lima level ujian ni..ok mari aku terangkan satu-satu apa yang aku kena buat time tu..

1.Cek BMI

Ada akak2 yang akan cek berat dan tinggi kita..kalau boleh tak nak yang overweight dan underweight sangat..normal is fine..masalahnya kat sini,aku ni underweight!! bmi aku bawah pada 17..tsk tsk..tinggi aku 162 cm ,berat 45 kg..

2.Lompat Kuadran

benda ni nampak je senang tapi pergghhhh..terumbang-ambing aku dibuatnya..dia ada 4 kotak..kita kena lomat dalam kotak tu mengikut turutan,tak boleh songsang dan tak boleh pijak lain..kena buat banyak2 dalam masa seminit..memang susah la..huhu..dia kena high body balance and stability..macam gambar dibawah ni..



3.Kilas Sisi

Aku suka kilas sisi! sebab yang ni antara yang paling senang dan........yang paling penat nauzubillah..nampak tak permainan dia disitu?..kita kena berdiri membelakangi dinding..di dinding tu tertampal satu papan ..mula2 kita kena sentuh lantai enggunakan hujung jari kedua-dua belah tangan (lutut boleh bengkok tapi jangan sampai mencangkung pula) ,then kena pusing arah kanan ke belakang sentuh papan..lepas tu tunduk balik sentuh lantai then pusing kiri ke belakang untuk sentuh papan..nuat banyak2 dalam masa seminit..Allah je tahu betapa seksa nya lutut dan paha aku time tu..ada gambar contoh di bawah




4.Sit Up 5 Variasi..

Tiba di part yang paling menakutkan....dia ada 5 gaya..untuk setiap gaya tu kena buat sekali je..kira ok la..aku kuatkan jugak diri aku untuk buat yang terbaik..syukur aku dapat buat sampai level ke 3..aku dh x ingat dh gaya dia cmane..

5.Bleep Test

yang ni aku susah nak terangkan..cuba search kat google..aku dapat buat sampai 2.4 je..huhu


Alhamdulillah..Aku lulus dan layak ke temuduga..sorry sbb x de entry utk temuduga,dulu ingat nak buat tp sampai kesudah x buat..

update: tak dapat pun tawaran ipg

Sayonara

12 comments:

  1. Bakal cikgu la ni ? Hihi tahniah . dasyatnya nak jadi cikgu pun kena buat ujian kecergasan .

    ReplyDelete
  2. Hehe insyaAllah..ye memang payah sgt..nak nangis rasa ..huhu

    ReplyDelete
  3. Oh macam ni rupanya ujian kecerdasannya...nampak mudah tapi payah ni, nasib baik zaman saya takde benda2 macam ni, please update sis...tak sabar nak tahu

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Salam...ada tip utk temuduga x..sy iv 5hb sept 16..email sy farnadz86@gmail.com

    ReplyDelete
  6. salam sis nak tnya, time sit up tu ada tak org pegang kan kaki? atau kite up sndiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.seingatnya rasanya x de..up sendiri haha

      Delete
    2. yupp..memang x de.. buat sndiri tp kaki tu mmg x leh terngkat..klau x out..

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Yg bleep test tu bleh terangkan lebih lanjut? Mcm bape kali ulang alik laju mne setiap lvl

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleep test lari ikut lagu... so, klau lagu dh hbis tp dia x smpai ke garisan pnamat lagi dye kena out..x pe jgan risau..biasa prmpuan 3 lebih dah ok bleep test ni.. enjoy2 je ukcg ni.. :)

      Delete
    2. yup enjoy je..saya pun bleep test ckup2 3..and sit up pun x ok sgt but alhamdulillah dpt gi iv

      Delete

Sorry kalau lambat reply..
if ada urgent questions,do email me at (nurnajihahbtanuar@gmail.com)..