Temuduga JPA-MARA 2015

By : Tuesday, May 05, 2015 Ada : 3 Comments Labels :
Assalamualaikum.Beberapa hari selepas keputusan SPM diumumkan,aku ada apply biasiswa JPA-MARA (for bumiputera only)..Syarat dia agak strict actually,tapi tak de la se-strict Petronas..dia nak atleast 7A+..hmm sigh..budak-budak SPM tahun ni kena la belajar betul2,bukan senang nak dapat scholarship sekarang ni..Aku apply for engineering Japan and engineering US,UK,Australia (kot)..dan bila aku cek keputusan tawaran temuduga,aku berjaya ke temuduga..

Untuk temuduga ni,setiap pelajar perlu berpakaian sukan..aku pun pelik jugak mula-mula,apa kebenda yang diorang nak suruh kitorang buat ni..bila pegi temuduga tu,ohh baru tahu,saja ja nak bagi temuduga tu lebih bersifat santai..act,dia bukanla macam temuduga sangat,lebih tepat dipanggil sebagai Student Assessment Centre..Panel akan menilai kita...Aku kena SAC dekat INTEC Shah Alam..

Memang majoriti straight A atau 8A macam tu la..lepas pendaftaran semua tu..kami dibahagikan mengikut kumpulan..satu grup dalam berbelas orang maybe..pastu kena bergerak ke satu bilik ni di mana di situ kami dipecahkan pula pada 2 kumpulan kecil..jadi dalam satu kumpulan ada 9 orang..untuk sesi pertama dalam bahasa inggeris..panel dua orang,lelaki dan perempuan..kami dikehendaki berbincang dalam kumpulan mengenai 'sports as career'..aku dah macam..'what??' ..aku diam je sepanjang 30 minit tu..tak cakap sepatah haram pun..memang aku tak da a single idea pun..pastu kena bentang kat depan.

Masuk sesi BM pula..kena bincang pasal dasar  industri makanan apa tah aku x ingat..untuk sesi ni,aku boleh berfikir jugakla..tapi bercakap tu still kurang la.panel asyik duk perati je..hoho..aku pun acah2 cakap la..then bentang kat depan..pastu da habis..

dan hasilnya...........







Inilah kalau dikatakan rezeki kan..tapi aku tak terima tawaran ni..sebab? aku tak minat sangat engineering.aku tak rasa aku physically and mentally prepared for RPKJ (Rancangan Persediaan Ke Jepun) which requires you to study Physics,Chemistry and Mathematics in full Japanese in second year kat AAJ..and honestly,aku tak rasa aku mampu..lagipun mak aku nak aku study dalam negara je..lepas dah berfikir berfikir dan berfikir ..aku menangis dah tak tau berapa kali..sebab aku rasa sayangnya nak lepas biasiswa ni..pernah jugak aku kena tengking ngan mak aku sebab aku ni tak tetap pendirian..dan aku dah mengambil keputusan untuk tolak tawaran ini .

update:in the end of the day,i'm currently pursuing electrical engineering..lol

Sayonara

3 comments:

  1. biasanya berapa lama kita nak dapat confirmation letter tu nk tau dapat biasiswa ke tak selepas tarikh temuduga?

    ReplyDelete

Sorry kalau lambat reply..
if ada urgent questions,do email me at (nurnajihahbtanuar@gmail.com)..