Resepi Cornflake Coklat Mudah

By : Monday, June 27, 2016 Ada : 1 Comments Labels :
Assalamualaikum..Pejam celik pejam celik tak lama dah nak raya..Hmm entahla tak feeling sangat nak beraya (baru je 19 tahun padahal,bunyi macam dah lapanploh tahun)..yela tak feeling la sebab aku rasa aku tak dapat banyak sangat duit raya tahun ni..eh? haha..tu side reason je..ada reason lain..malas nak cakap..Tahun ni aku dan mak dan my baby sister berkerah tenaga buat kuih raya..tahun ni tak beli kuih raya,mahal nak mampos  sangat..ye paham kuih raya ni penat nak membuatnya jadi tak leh nak persoal la..

Tahun ni kami bertiga buat kuih tat nenas(bunga dan gulung),semperit(perit baqhang),kuih kelapa dan cornflake coklat..Aku saja je buat post ni,saje nak mengabadikan benda yg aku suka walhal aku tahu dah belambak resepi cornflake coklat tp aku nak gak post aku punya haha XD ..Ok tak mau banyak cakap lets start..

Bahan:


1.cornflake 250 gm (any brand)
2.almond (goreng tanpa minyak smpi rangup) *optional*
3.chocolate rice *optional*
4.coklat masakan (any brand,aku guna beryl's)
5.marjerin/butter
6.papercup

Cara-cara:


1.Cairkan coklat + sedikit marjerin guna double boiler..marjerin tu untuk cairkan coklat tu sikit.make sure mixture ni betul2 sebati and tak de ketulan..
2.Then masukkan cornflake + badam dalam mixture tu..
3.Masukkan dalam papercup..


4.Kemudian boleh la letak dalam peti sejuk jap dalam 5 minit biar dia keras sikit..x perlu bakar..
5.Siap !!! Tadaaaa


Dapat la dalam banyak ni..banyak gak la..ni actually second batch..semalam dah buat..seronok sangat buat biskut ni..x yah bakar..cepat dan mudah..sedap pula tu..yang balang putih tu nak bwk balik ke kampung...

Sayonara

1 comment:

Sorry kalau lambat reply..
if ada urgent questions,do email me at (nurnajihahbtanuar@gmail.com)..