Temuduga MyBrainSc 2016

By : Friday, July 29, 2016 Ada : 9 Comments Labels :
Assalamualaikum..smalam baru je pergi temuduga mybrainsc..apply biasiswa ni masa asasi for pure math,dalam bulan februari gitu..biasiswa ni tiap tahun buka sekali je (januari-mac),so if you really want this scholarship,you gotta be alert with the date..on 20 April ritu mybrain email candidate yg berjaya ke next stage which is ujian khas penajaan..ujian ni just jawab online,macam soalan inventori..senang sangat..and alert gak dgn email,email is really important for scholarship application..and semakan tawaran temuduga cek pada 1 Julai dekat online..and alhamdulillah dapat..Unfortunately,this year mybrain tak hantar student ke oversea,so local uni je lah..i'm fine with this sbb aq mmg nk local..

Dewan Kuliah 3F 201,Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan,UKM
Can you spot me? hehe..thanks abah for this picture..yeah not too many candidates..and ramai gak chinese+indian..duduk dalam dewan ni pon sbb utk taklimat dan menunggu giliran utk diinterview..and omg..UKM is insanely close to my house!!! ..it's like 20 minutes away from my house..damnnn,kalau blaja situ mmg hari2 aku drive balik rumah..tp mmg dh x de harapan ngn ukm sbb x dpt iv sobs sobs..sampai sini dalam kul 7.30 pagi..daftar kul 8.15 gitu..pastu masuk dewan ni..and diinterview pukul 11.15 pagi..lambat bebenor..sampai nervous pun hilang..syukur la kan..pastu ada jumpa gak dak2 pasum..pastu sembang la ngn deme..

INTERVIEW


Luar bilik iv..
Masuk 3 orang sekali gus..and nasib baik dapat segrup dgn akak 1st year degree upm(and ex pasum)..sbb dh x kekok ngn dia sbb dh sembang rancak tadi..sorang lagi laki chinese..dia nmpk neves gak tp okla..ada 2 panel..sorang laki sorang perempuan..and dua dua prof UM and dyrg tahu semua lect pasum..huhu..here are a few questions that have been asked by them:

1.What is your 1st choice course in upu,um,usm? (damn it)


  • You know what i'm so done at the moment they asked me this..because pure math is not my 1st choice..huhuhu..tapi pure math is 2nd choice..so nampak la dyrg macam dh x berminat dengan aku..diorg mcm dh get ready nk psiko aku..kalau korg jd cam aku ni,get ready jelah ye..ada gak calon lain yg 1st choice nya medik,arkitek and more..


2.If you were destined to not getting this scholarship,and you get two offer from either um,upu or usm for engineering and pure math,will you still pursue your studies in pure math (bye world....)


  • I'm so doomed during this moment..they really know how to psycho my mind and make me more nervous..the interviewer looked at me straight into my eyes and it took me around 5 seconds to answer this question because i was kinda nervous and i admit it that my answer was definitely a lie(i told them yes,i still gonna pursue math)..and soalan ni hanya ditanyakan pada aku sorang je T.T


3.Tell us why do we need to grant this scholarship to you,don't give us cliche answer like 'i want to help my parents' (they were so specific lol)


  • Aku tak rasa jawapan yg aku bagi cukup memberangsangkan..


4.Do you have any question?


  • I asked them,"what do you expect for students who will get this scholarship?"..saje je ni tnya,bukan nak tahu sgt pun,saje acah tunjuk bijak hehehe *perasan*...


Semua guna english,depends on panel la kan..overall,aku rasa aku tak dapat biasiswa ni..ramai lagi yang deserve rasanya,especially yg betul2 yakin nak pursue bidang ni..papepun doa jela yang terbaik..kalau ada rezeki,ada la kan,kalau x de,maknanya bukan rezeki kita la... :')

update: tak dapat pun scholar ni..pengumuman keputusan scholar ni (sama ada dapat atau tidak) diumumkan pada 19 September 2016 which is dah masuk uni pun..

Sayonara





9 comments:

  1. No no no. Entah entah rezeki Jiha. We never know kan.
    Wish you the best and never lose hope =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah thanks for the encouragement :D

      Delete
  2. ok the first question also got me f up hahaha. all the best !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mintak jugak ke??? haha thank u,u too!!

      Delete
    2. eh eh tak apply pun. cuma baca iv pun dapat rasa thrilling tu.

      Delete
    3. btw,ada blog ke?? kalau ada drop la link

      Delete
  3. akak dpt ke biasiswa ni?

    ReplyDelete

Sorry kalau lambat reply..
if ada urgent questions,do email me at (nurnajihahbtanuar@gmail.com)..